Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2017 00:41

Ο σφραγιδόλιθος της Πύλου, έξοχο δείγμα γλυπτικής Κύριο

Γράφτηκε από

Ως μοναδικό χαρακτιρίζεται το αρχαιολογικό εύρημα που βρέθηκε στον Τάφο του "Γρύπα Πολεμιστή" το 2015 στην Πύλο. Οι Αμερικανοί αρχαιολόγοι Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι ανακάλυψαν στον τάφο του «Γρύπα Πολεμιστή» στην Πύλο ένα μικροσκοπικό αντικείμενο, μεγέθους περίπου 3,5 εκατοστών. Όπως αναφέρει χτεσινό (6/11) δημοσίευμα των New York Times, στην αρχή πίστεψαν ότι ήταν ένα είδος μεγάλης χάντρας και το έβαλαν στην άκρη για να επικεντρωθούν σε άλλα, πιο εντυπωσιακά αντικείμενα, όπως χρυσά δαχτυλίδια, τα οποία βρέθηκαν στον τάφο του 1500 π. Χ. με πλούσια κτερίσματα.

Ωστόσο, ο συντηρητής του αντικειμένου, όταν αργότερα το απομάκρυνε όλες τις προσμήξεις από την επιφάνεια του βρέθηκε, τόσο ο ίδιος όσο και οι αρχαιολόγοι, μπροστά σε μια έκπληξη σχετικά με το εν λόγω εύρημα: Η «χάντρα» για την οποία είχε γίνει λόγος, ήταν τελικά ένας σφραγιδόλιθος από αχάτη με εγχάρακτο σχέδιο στο οποίο εικονίζεται μια εντυπωσιακή σκηνή μάχης, όπου «πρωταγωνιστεί» ένας πολεμιστής-ήρωας, γυμνός, με μακριά μαλλιά.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται δήλωση του Malcolm H. Wiener, ειδικού στην αιγαιακή προϊστορία, το εύρημα αποτελεί «ένα από τα σπουδαιότερα αριστουργήματα τέχνης στο Αιγαίο που μπορεί να συγκριθεί με μερικά σχέδια του Μιχαήλ Αγγέλου στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης».

«Η σκηνή απεικονίζει μια μάχη μεταξύ τριών πολεμιστών. Ο ήρωας, που δεν φέρει ασπίδα και φοράει βραχύ περίζωμα, έχει ήδη νικήσει έναν αντίπαλο και είναι έτοιμος να σκοτώσει έναν άλλο. Αν και δεν έχουμε ισχυριστεί ότι η σκηνή σχετίζεται άμεσα με τα έπη του Ομήρου, παραπέμπει σε κάποιες σκηνές μάχης στην Ιλιάδα. Ο σφραγιδόλιθος είναι το πιο έξοχο δείγμα γλυπτικής της Εποχής του Χαλκού που έχει βρεθεί», ανέφερε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένας από τους Αμερικάνους αρχαιολόγους.

Σε άλλη ερώτηση, ο αρχαιολόγος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο χάραξης του αντικειμένου (που βρέθηκε μαζί με άλλα) σε σχέση με το ιδιαίτερα μικρό του μέγεθος: «Δεν ξέρουμε πώς χαράχθηκαν αυτοί οι σφραγιδόλιθοι. Δεν έχουν βρεθεί μεγεθυντικοί φακοί ως τώρα, ούτε στην Κρήτη ούτε στην ηπειρωτική Ελλάδα. Όμως είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε κάποιος να χάραξε κάτι με τόση λεπτομέρεια με γυμνό μάτι».

Το καλοκαίρι του 2015 η σκαπάνη των Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ έφερε στο φως πλούσια κτερισμένο, λακκοειδή τάφο, πλησίον του μυκηναϊκού ανακτόρου του Νέστορα, στον ‘Ανω Εγκλιανό, στη Χώρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Το ανασκαφικό πρόγραμμα στην Πύλο, υπό τους δυο ανασκαφείς, διεξήχθη από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών μετά από άδεια του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Όλες οι εργασίες διενεργήθηκαν υπό την άμεση εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Όπως είχε αναφέρει τότε το υπουργείο Πολιτισμού, ο τάφος ανήκε σε πολεμιστή, χρονολογείται περίπου στο 1500 π. Χ. (Υστεροελλαδική ΙΙ περίοδος) και αποτελεί την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα τελευταία 65 χρόνια.