Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015 00:14

Στη ‘’Διαστημική Τροχιά’’ των 7 Σοφών του κόσμου στην Κοσμολογία Κύριο

Γράφτηκε από

7wiseArxaiaMessini2015

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα επιστημονικά συμπόσια ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες στη χώρα μας με μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για το 2ο Συμπόσιο των 7 Σοφών του κόσμου με θέμα την κοσμολογία.

Το πρωί της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου, σε αίθουσα στο ξενοδοχείο Hilton, 6 διακεκριμένοι επιστήμονες μαζί με Έλληνες και ξένους συναδέλφους τους, παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Αστροφυσική και την Κοσμολογία και απάντησαν σε πληθώρα ερωτήσεων του κοινού καθώς και δεκάδων εκπροσώπων της Φυσικής, αλλά και συγγενών επιστημονικών πεδίων. Στο συνέδριο καταγράφηκε πρωτοφανής συμμετοχή κόσμου και μεγάλη ανταπόκριση από τα ΜΜΕ.

Ανοίγοντας τις εργασίες του Συμποσίου ο καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής Ακαδημαϊκός, Ομότιμος Διευθυντής Διοίκησης Διαστήματος του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ΗΠΑ επεσήμανε: Δύο από τους κύριους στόχους μας είναι η επαφή του ελληνικού κοινού με διακεκριμένους παγκοσμίως επιστήμονες, η προσέγγιση της νεολαίας και η μετάδοση των αξιών της Αριστείας και Αξιοκρατίας.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, χαρακτήρισε σημαντικό το συμπόσιο για την Ελλάδα μέσα στην κρίση. Ο κ. Παυλόπουλος , διατύπωσε τη βεβαιότητα πως στο μέλλον, αυτά τα συμπόσια των Επτά Σοφών του Σύγχρονου Κόσμου θα συνεχίσουν να ασχολούνται με θέματα που συνιστούν πραγματικές ¨προκλήσεις¨ για την ανθρωπότητα και, προσελκύοντας μερικούς από τους πιο διάσημους και αναγνωρισμένους στοχαστές και ανθρώπους της πράξης, απ’ όλον τον κόσμο, θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν καταλυτικώς στην επίλυση αυτών των θεμάτων.

Το ίδιο βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε τα τιμητικά μετάλλια στους διακεκριμένους επιστήμονες στο Megaron Plus κατά την επίσημη τελετή ανακήρυξης των 7 Κοσμολόγων ως Σοφών. Τα μετάλλια των βραβείων που παρέλαβαν οι George Smoot, Gabriele Veneziano, James Cronin, George Efstathiou, David Gross, Eugene Parker και Alexei Starobinsky, σχεδιάστηκαν ειδικά για την περίσταση από τον εικαστικό Δημήτρη Ταλαγάνη και έφεραν χαραγμένα πάνω τους την αρχαιοελληνική λέξη «Σοφίη» (Σοφία).

Ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Ιωάννης Μάνος, στον χαιρετισμό του, πρότεινε να καθιερωθεί η διοργάνωση του «Συμποσίου των Επτά Σοφών» ανά ένα ή δύο έτη, στο πεδίο των θετικών και των ανθρωπιστικών επιστημών.

Ο πρόεδρος του συμποσίου κ.Κριμιζής είπε ότι επελέγη η Κοσμολογία ως θέμα, διότι είναι ο πρώτος κλάδος της αστροφυσικής που όχι μόνο γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά επέτρεψε για πρώτη φορά στον άνθρωπο να σκεφθεί επιστημονικά και να ερμηνεύσει την φύση με τη λογική.7wiseMegaroMousikis2015

Αργότερα, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας στο κατάμεστο από μαθητές και πολίτες Πνευματικό Κέντρο της πόλης. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε για πρώτη φορά η απονομή του θεσμοθετημένου με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πόλης, «Μεσσηνιακού Αριστείου Επιστημών» σε δύο νέους ερευνητές, κ. Βασίλη Νιάρχο και κ. Νίκη Σαουλίδου (Καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Αθηνών) από τους Καθηγητές κατόχους Βραβείου Νόμπελ 1980 και 2006 αντίστοιχα, James Cronin και David Gross.

Στη συνέχεια οι σοφοί απάντησαν στα κεντρικά ερωτήματα του συμποσίου. Τέλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας τους απένειμε αντίγραφο της Σφραγίδας της Μεσσηνιακής Γερουσίας τιμής ένεκεν και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί ο θεσμός και την συμπαράσταση του Δήμου σε αυτήν την προσπάθεια.

Στη διάρκεια της πενθήμερης παραμονής τους στην Ελλάδα οι Επτά Σοφοί ακολούθησαν ένα ενδιαφέρον, πρόγραμμα, που οργάνωσε η AFEA Travel & Congress Services , με προορισμούς στην Αθήνα, και τη Μεσσηνία.

Ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Γεω-αστροφυσικής και δείπνησαν στον κήπο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Το Σάββατο επισκέφθηκαν το Μουσείο της Ακρόπολης και μετά αναχώρησαν για την Μεσσηνία, όπου γνώρισαν την φιλοξενία της Costa Navarino και το απόγευμα ξεναγήθηκαν στο Navarino Environmental Observatory.

Την Κυριακή το πρωί, οι Επτά Σοφοί και οι συνοδοί τους επισκέφθηκαν και περιηγήθηκαν στην Αρχαία Μεσσήνη, όπου ξεναγήθηκαν από τον καθηγητή – αρχαιολόγο κ. Πέτρο Θέμελη.

Τα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν στο Συμπόσιο προς συζήτηση ήταν:

Πως ξεκίνησε το Σύμπαν;
Από που προήλθαμε;
Ποιό είναι το μέλλον του κόσμου;

Τα θέματα που ανέπτυξαν οι παρακάτω διακεκριμένοι ομιλητές .

George Smoot: Κάτοχος βραβείου Νόμπελ Φυσικής 2006 – Καθηγητής Φυσικής Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια.

Ο καθηγητής παρουσίασε την εξέλιξη των μετρήσεων της διάχυσης κοσμικής ακτινοβολίας, από την ανακάλυψη της το 1965, μέχρι τις δικές του μετρήσεις με τον δορυφόρο COBE το 1990. Οι μετρήσεις αυτές έχουν διαδραματίσει έναν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των σημερινών μας αντιλήψεων για την κοσμολογία και εδραίωσαν την θεωρία της υπερταχείας διαστολής του σύμπαντος στα πρώτα στάδια της εξέλιξης του.

George Efstathiou : Καθηγητής Αστροφυσικής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας Πανεπιστημίου Κέμπριτζ – Εταίρος της Βασιλικής Ακαδημίας

O καθηγητής κύριος Ευσταθίου είναι ένας από τους πρωτεργάτες της Ευρωπαϊκής δορυφορικής αποστολής Planck που πέτυχε τις πιο ακριβείς μετρήσεις της διάχυσης ακτινοβολίας μικροκυμάτων. Στην ομιλία του παρουσίασε τα αποτελέσματα των μετρήσεων, καθώς και τα σχέδια για μελλοντικές αποστολές στο διάστημα. Ένα από τα ερωτήματα που παραμένουν ανοιχτά είναι η ανίχνευση κυμάτων βαρύτητας προερχομένων από το αρχέγονο σύμπαν.

Δημοσθένης Καζανάς: Αστροφυσικός στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ένας από του πρώτους διδάξαντες την ιδέα της υπερταχείας διαστολής του σύμπαντος, ο ερευνητής της ΝΑSA κύριος Καζανάς παρουσίασε μια γενική επισκόπηση της θεωρίας που ονομάζουμε »πληθωριστική διαστολή”. Περιέγραψε με ακρίβεια τις φυσικές συνέπειες της θεωρίας και τις συγκεκριμένες με τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων.

Alexei Starobinsky : Κάτοχος Βραβείου Kavli Αστροφυσικής 2014 – Κοσμολόγος Αστροφυσικός. Ινστιτούτο Laundau θεωρητικής φυσικής, Ρώσικη Ακαδημία Επιστημών.

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους κοσμολόγους. Στη διάλεξη του παρουσίασε μια καινούργια εικόνα της θεωρίας της υπερταχείας διαστολής σύμφωνα με την οποία ο ρόλος της αρχικής μεγάλης έκρηξης (Big Bang) δεν είναι αυτός που της αποδίδουμε συνήθως. Στην καινούργια αυτή θεωρία κοσμολογίας, το σύμπαν πέρασε από μια κατάσταση πολύ υψηλής θερμοκρασίας και πολύ υψηλής πυκνότητας, με την έναρξη της »Πληθωριστικής διαστολής» .

Gabriele Veneziano: Θεωρητικός Φυσικός – Καθηγητής. Έδρα Στοιχειωδών Σωματιδίων Βαρύτητας και Κοσμολογίας, College de France.

Στη διάλεξη του ο καθηγητής αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανάπτυξης μιας θεωρίας κβαντικής βαρύτητας, σαν κι αυτήν που υπερισχύει στη θεωρία υπέρ-χορδών, για την μελέτη της εξέλιξης του σύμπαντος. Σε μια τέτοια θεωρία η Μεγάλη Έκρηξη δεν σημαίνει κατ” ανάγκη την αρχή του χρόνου. Μια πιθανή εικόνα θα ήταν μια αλληλουχία διαστολών και συστολών του σύμπαντος και αντί για »Μεγάλη Έκρηξη» θα έπρεπε να μιλάμε για »Μεγάλη Ανάκλαση».

Ηλίας Κυρίτσης: Καθηγητής Φυσικής Πανεπιστημίου Κρήτης

Η θεωρία των υπερ-χορδών προσφέρει το μόνο μαθηματικά συνεπές πλαίσιο για την διατύπωση μιας θεωρίας κβαντικής βαρύτητας. Ο καθηγητής κύριος Κυρίτσης παρουσίασε μια γενική επισκόπηση αυτής της θεωρίας, με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις που βασίζονται στην ιδέα της ολογραφίας. Η ιδέα αυτή εισάγει μια αντιστοιχία ανάμεσα σε μια θεωρία κβαντικής βαρύτητας και σε μια τοπική θεωρία κβαντικών πεδίων.

James Cronin: Κάτοχος βραβείου Nobel Φυσικής (1980) – Ομότιμος καθηγητής Αστρονομίας και Αστροφυσικής Πανεπιστημίου του Σικάγου.

Ο καθηγητής παρουσίασε μια ιστορική αναδρομή μεγάλων ανακαλύψεων στην πειραματική φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων και των κοσμικών ακτινών και τη σημασία τους για την κοσμολογία. Ειδικότερα η ανακάλυψη ότι ορισμένες βασικές αλληλεπιδράσεις στο μικροσκοπικό επίπεδο δεν είναι αναλλοίωτες στην αντιστροφή του χρόνου, μας επέτρεψε να κατανοήσουμε το φαινόμενο της δημιουργίας της ύλης (και όχι της αντί-ύλης) στο αρχέγονο σύμπαν.

Eugene Parker: Ομότιμος καθηγητής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής Πανεπιστημίου του Σικάγου και Ινστιτούτου Enrico Fermi.

Λόγω ασθενείας ο καθηγητής Πάρκερ δεν κατόρθωσε να έρθει στο Συμπόσιο, παρουσίασε όμως την ομιλία του μέσω Skype. Αναφέρθηκε στα μαγνητικά πεδία τα οποία παρατηρούμε σε όλες τις κλίμακες του σύμπαντος. Για την κοσμολογία φαίνεται να έχουν μεγάλη σημασία τα μαγνητικά πεδία, κοσμικών διαστάσεων, για τη δημιουργία των οποίων δεν έχουμε ακόμα ικανοποιητική θεωρητική εξήγηση.

Δήμητρα Ρηγοπούλου: Καθηγήτρια Αστρονομίας Υπερύθρου, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης.

Η ορατή ύλη την οποία παρατηρούμε στο σύμπαν αποτελεί ένα ελάχιστο ποσοστό της τάξεως του 5%, του συνολικού ενεργειακού περιεχομένου. Το υπόλοιπο αποτελείται από ένα είδος «σκοτεινής ύλης», πιθανότατα από ηλεκτρικά ουδέτερα σωμάτια που δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει και το υπόλοιπο της τάξεως των 75% από ένα είδος σκοτεινής ενέργειας της οποίας η φύση μας είναι ακόμα άγνωστη. Η καθηγήτρια κυρία Ρηγοπούλου παρουσίασε τα πειραματικά δεδομένα που στηρίζουν αυτές τις διαπιστώσεις.

7wise με φόντο την ΑκρόποληDavid Gross : Κάτοχος βραβείου Nobel Φυσικής (2004) – Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής και Διευθυντής Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

O καθηγητής κύριος Gross έκανε την τελική ομιλία στο επιστημονικό μέρος του Συμποσίου. Παρουσίασε μια πανοραμική εικόνα της εκπληκτικής προόδου που έχει επιτευχθεί στην κατανόηση των βασικών δυνάμεων ανάμεσα στα στοιχειώδη σωμάτια, τις προσπάθειες για μια θεωρία κβαντικής βαρύτητας καθώς και την επίδραση τους στην κοσμολογία. Παρουσίασε επίσης τα πολλά ερωτήματα που μένουν ακόμα αναπάντητα και τις προσδοκίες για περαιτέρω πρόοδο.

ΠΗΓΗ: ert .gr