Σάββατο, 07 Νοεμβρίου 2015 14:19

Τα γεωγλυφικά του Καζακστάν. Η διαστημική τεχνολογία φέρνει στο φως αρχαίο μυστήριο

Γράφτηκε από

kazakhstan geoglyphs00Είναι από αυτές τις φορές που η σύγχρονη τεχνολογία «συναντά» την αρχαιότητα- και μάλιστα, δίνοντας έμφαση σε ένα αρχαιολογικό μυστήριο, από αυτά που συναρπάζουν τους φίλους «εξωτικών» θεωριών όπως αυτές του Έριχ φον Νταίνικεν, περί «αρχαίων επισκεπτών» στον πλανήτη μας.

Δορυφόροι έχουν αποκαλύψει μεγάλης κλίμακας γεωγλυφικά (όρος ο οποίος χρησιμοποιείται και για τις διάσημες γραμμές της Νάζκα) στις στέπες του Καζακστάν: Κολοσσιαίες γεωμετρικές απεικονίσεις τετραγώνων, σταυρών, γραμμών, δαχτυλιδιών και άλλων εικόνων (μεταξύ των οποίων και μας σβάστικα με τρεις «βραχίονες»), που είναι ορατές μόνο από πολύ μεγάλο ύψος, οι παλαιότερες εκ των οποίων θεωρείται ότι είναι 8.000 ετών.

Τα σχήματα αυτά ανακαλύφτηκαν το 2007 από τον Καζάκο οικονομολόγο Ντμίτρι Ντέι.

Ο Ντέι έψαχνε, μέσω του Google Earth, στο Καζακστάν για κτίσματα όμοια με τις πυραμίδες όταν διέκρινε κάποιες περίεργες γεωμετρικές φιγούρες στις βόρειες στέπες της επαρχίας Ουστογκάισκι.

Παρά το ότι έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε, η ίδια η κυβέρνηση του Καζακστάν δεν φιλοτιμήθηκε να μελετήσει τα γεωγλυφικά αυτά.
Έτσι, μπήκε η NASA η οποία ζήτησε τη βοήθεια από τους δορυφόρους του Καζακστάν να τα φωτογραφίσουν κι από κοινού να συνεργαστούν για την έρευνα τους.

Πριν μερικές ημέρες, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία παρέθεσε εικόνες από τα γεωγλυφικα αυτά: ανάμεσα στα 260 σχήματα ξεχωρίζουν κάποια που μοιάζουν με κύκλους, ενώ σε ένα άλλο σημείο εμφανίζονται κατασκευές που μοιάζουν με σβάστικες. Ένα άλλο γεωγλυφικό σχηματίζει ένα τεράστιο τετράγωνο, οι αντίθετες γωνίες του οποίου ενώνονται διαγώνια.
turgai

Η μεγαλύτερη εξ αυτών βρίσκεται κοντά σε οικισμό της Νεολιθικής Περιόδου, και είναι ένα γιγαντιαίων διαστάσεων τετράγωνο με 101 «τούμπες», με τις άκρες του οποίου να ενώνονται με έναν διαγώνιο σταυρό- καλύπτοντας μεγαλύτερη έκταση από την Πυραμίδα του Χέοπα. Τα γεωγλυφικά αυτά, τα οποία βρίσκονται στο Τουργκάι του βορείου Καζακστάν.

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο. Το βρήκα εξαιρετικό», τονίζει ο Compton J. Tucker, ανώτερος επιστήμονας βιόσφαιρας της NASA στην Ουάσιγκτον, ο οποίος μαζί με μία συνάδελφο του την Katherine Melocik παρείχαν τις αρχειοθετημένες εικόνες που λήθφηκαν από την DigitalGlobe

Σημειώνεται πως, όπως αναφέρεται στους New York Times, ο 44χρονος Ντέι απορρίπτει τις «εξωτικές» θεωρίες περί εξωγήινων και Ναζί (σημειώνεται πως η σβάστικα είναι αρχαιότατο σύμβολο, και πολύ πριν τον ναζισμό είχε κυρίως προστατευτικό ρόλο), καθώς εκτιμά ότι τα γεωγλυφικά δεν προορίζονταν για να είναι ορατά από μεγάλο ύψος. Ο ίδιος πιστεύει πως επρόκειτο για «οριζόντια παρατηρητήρια για να ακολουθούνται οι κινήσεις του ανατέλλοντος ήλιου».
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, μέχρι τώρα οι αρχές του Καζακστάν έχουν κινηθεί με αργούς ρυθμούς όσον αφορά στην έρευνα πάνω στα γεωγλυφικά. Σύμφωνα με την έρευνα του Ντέι, ενδεχομένως να υπάρχει σύνδεση με τη φυλή/ κοινωνία των Μαχαντζάρ, που άνθισε στην περιοχή μεταξύ 7.000 και 5.000 π.Χ.