Σάββατο, 26 Αυγούστου 2017 01:04

Europeana Photography: Περισσότερες από 2 εκατομύρια φωτογραφίες από τα 100 πρώτα χρόνια της φωτογραφίας στην Ευρώπη με ανοιχτές άδειες χρήση

Η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη «Europeana«, για μία δεκαετία περίπου, μέσα από τις ψηφιακές συλλογές που διαθέτει στο κοινό, ανοίγει νέους δρόμους εξερεύνησης του ευρωπαϊκού πολιτιστικού πλούτου. Στην προσπάθειά της να καταστήσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης πιο προσιτή και εύκολα προσβάσιμη για τους ανθρώπους, ώστε να την χρησιμοποιούν είτε για δουλειά είτε για να μάθουν είτε απλά για να διασκεδάσουν, η Europeana στις 20 Μαίου, στην Πίζα της Ιταλίας παρουσίασε επισήμως το θεματικό αποθετήριο Europeana Photography, έναν νέο δικτυακό προορισμό που παρέχει πρόσβαση σε 2.301.790 φωτογραφίες από τα πρώτα 100 χρόνια της φωτογραφίας στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Το θεματικό αποθετήριο προσφέρει στον επισκέπτη του ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο και πέρα από τα σύνορα. Από το 1839 με φωτογραφίες του Fox Talbot και του Louis Daguerre μέχρι την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1939, μέσα από τον φωτογραφικό φακό πρωτοπόρων της φωτογραφίας, καλύπτονται 100 χρόνια φωτογραφίας: καταγράφονται ιστορικές στιγμές της ευρωπαϊκής ζωής, αποτυπώνονται τοπία, άνθρωποι, σπίτια και ρούχα και αντικατοπτρίζονται κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές. Λάτρεις της φωτογραφικής τέχνης, ερευνητές, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές μπορούν να ανατρέξουν στον δικτυακό τόπο του αποθετηρίου, να ανακαλύψουν το φωτογραφικό υλικό που τους ενδιαφέρει και να το επαναχρησιμοποιήσουν.

Europeana: Μία μοναδική πηγή με πολύτιμο ψηφιακό περιεχόμενο για κάθε χρήση!

Εκτός του αποθετηρίου με τις φωτογραφικές συλλογές, που αποτελεί μονάχα ένα μέρος της Europeana, η ενιαία πλατφόρμα της Eυρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης παρέχει πρόσβαση στις συλλογές 3 ακόμα θεματικών αποθετηρίων: του Europeana Music, του Europeana Fashion και του Europeana Art. Και αυτή είναι μόνο η αρχή! Αναπτύσσοντας εργαλεία και μηχανισμούς που διευκολύνουν και επισπεύδουν διαρκώς τη διαδικασία της ενσωμάτωσης του υλικού, η Europeana αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 53 εκατομμύρια τεκμήρια! Ψηφιοποιημένα βιβλία, χάρτες, χειρόγραφα, εφημερίδες, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες, μουσικά έργα και ηχητικές εγγραφές, προερχόμενα από περίπου 3.700 πολιτιστικά ιδρύματα, περιμένουν ένα συνεχώς διευρυνόμενο κοινό να τα ανακαλύψει και να τα αξιοποιήσει.

Καθημερινά, νέες συλλογές και ψηφιακοί θησαυροί προστίθενται στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, ενώ καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες να γίνει αυτό το σημαντικό υλικό της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, πιο προσιτό και πιο ελκυστικό για τον απλό χρήστη, μέσω σύγχρονων διαδικτυακών εφαρμογών αλλά και μέσω θεματικής ομαδοποίησης του υλικού σε εικονικές εκθέσεις.

 

Όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και φορείς χωρών εκτός ΕΕ – 43 συνολικά – εκπροσωπούνται σήμερα με υλικό στη Europeana, αν και η τροφοδότηση παραμένει άνιση. Η Γαλλία, η οποία παρείχε, στα πρώτα βήματα της Europeana, το 47% του περιεχομένου της, συνεχίζει μαζί με την Γερμανία να έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά (11% από το σύνολο των αντικειμένων της Europeana, περισσότερα από 5.580.00 τεκμήρια). Ακολουθούν η Ολλανδία (με 5.691.364 τεκμήρια), η Νορβηγία (με 5.401.417 τεκμήρια), η Ισπανία (με 4.846.918 τεκμήρια), η Ιταλία (με 3.574.268 τεκμήρια), το Ηνωμένο Βασίλειο (με 3.442.300 τεκμήρια) και η Σουηδία (με 3.370.241 τεκμήρια)

Μέχρι αυτή τη στιγμή το ελληνικό περιεχόμενο που μπορεί κανείς να βρει σήμερα στη Europeana αντιστοιχεί στο 1,1% του συνολικού περιεχομένου. Το ποσοστό δεν είναι απογοητευτικό σε σχετικά μεγέθη (αν αναλογιστεί κανείς πως η χώρα μας καταλαμβάνει την 18 θέση μεταξύ των 43 χωρών που συμμετέχουν στο ενεργό δίκτυο της Europeana, παρέχοντας  558.973 τεκμήρια) και σίγουρα μπορεί να αυξηθεί σημαντικά μέσα στα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη του το εύρος του πολιτιστικού πλούτου της χώρας μας.

Σχετικά με το είδος του περιεχομένου, περίπου το 55% (29.456.295 τεκμήρια) των αντικειμένων που περιλαμβάνονται αυτή τη στιγμή στη Europeana είναι ψηφιοποιημένες φωτογραφίες, χάρτες, ζωγραφικοί πίνακες, μουσειακά αντικείμενα και άλλες εικόνες. Το 41% (21.924.912 τεκμήρια) των συλλογών καλύπτει ψηφιοποιημένα κείμενα. Στα κείμενα αυτά περιλαμβάνονται και χιλιάδες σπάνια χειρόγραφα, καθώς και τα παλαιάτυπωμένα βιβλία (incunabula). Το οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο και ηχητικά αποσπάσματα) αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 3,5% (1.862.861 τεκμήρια) των συλλογών της Europeana.

Όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα, ένα μεγάλο μέρος του υλικού που διατίθεται μέσω της Europeana δεν υπόκειται πλέον σε περιορισμούς, καθώς αποτελείται από αντικείμενα αρκετά παλιά, για τα οποία τα πνευματικά δικαιώματα έχουν εκπνεύσει. Σε κάθε περίπτωση τα ψηφιακά αρχεία των συλλογών της Europeana διατίθενται μέσω αδειών χρήσης και επανάχρησης (Creative Commons).