Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2015 11:01

Οι πρώτες εκλογές του 1829 στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος Κύριο

ethnosineleusis1829Το 1829 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εκλογές με άμεση ψηφοφορία στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Από αυτές προέκυψαν 236 πληρεξούσιοι που αποτέλεσαν την Δ' Εθνοσυνέλευση που έλαβε χώρα στο Άργος στις 11 Ιουλίου 1829.

Το πλαίσιο των εκλογών καθορίστηκε με απόφαση του Ιωάννη Καποδίστρια που εκδόθηκε από το Πανελλήνιον, σύμφωνα με την οποία δικαίωμα ψήφου είχαν όλοι οι ευρισκόμενοι στην Ελλάδα οι οποίοι ήταν «Έλληνες το γένος».

Την απόφαση αυτή κατάφερε ο Καποδίστριας να γίνει αποδεκτή από το Πανελλήνιον, μόνο μετά από αυθαίρετη πρόσθεση 9 μελών στη σύνθεσή του (πλέον των υπάρχοντων 27). Το Πανελλήνιον αντιδρούσε φοβούμενοι ότι θα επικρατήσουν Φαναριώτες και Έλληνες του εξωτερικού και ζητούσε να περιορισθεί η ψήφος στους αυτόχθονες (γηγενείς) και κτηματίες.

Επιπλέον ο Καποδίστριας ζητούσε αρχικά να εκδώσει απόφαση με την οποία να ορίζονται πρόεδροι των εφορευτικών επιτροπών επίτροποι αποσταλμένοι από την κυβέρνηση και όχι πρόσωπα εκλεγόμενα από τους εκλογείς. Παρά την επιμονή του, δεν εκδόθηκε τέτοια απόφαση.

Στις παραμονές των εκλογών, ο κυβερνήτης Καποδίστριας έκανε περιοδεία στα εδάφη της Ελλάδας κάτι που αύξησε τη δημοτικότητά του.

ekloges dimophifismataEllados

πηγή: wikepedia org

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αλλαγή ώρας Capitla control, τι ισχύει (2/10/2015) »