Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2015 08:46

Η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου της Πορτογαλίας περιόδου 2014-15 αναπληρώθηκε από την Τυνησία

olive oil on branchSΜηδαμινές ήταν οι ελληνικές εξαγωγές

Η ελαιοκομική χρονιά 2014/2015 δεν ήταν καλή για την Πορτογαλία, με αποτέλεσμα την άνοδο της τιμής και την αύξηση των εισαγωγών ελαιολάδου. Σύμφωνα με στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας - INE της χώρας, κατά το πρώτο 8μηνο του 2015, οι πορτογαλικές εισαγωγές αυξήθηκαν σε αξία, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2014, κατά 91 εκατ. ευρώ (ποσοστό 70%), ανερχόμενες συνολικά σε 221 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση οφείλεται τόσο στην αύξηση των εισαγόμενων ποσοτήτων, όσο και στην αύξηση κατά 40% της μέσης τιμής εισαγωγής ανά κιλό, από 2,08 ευρώ/κιλό σε 2,92 ευρώ/κιλό. Η συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής την ελαιοκομική χρονιά 2014/2015 έφτασε σε ποσοστό 35%. Οι ανάγκες της Πορτογαλίας καλύφθηκαν ουσιαστικά από την Τυνησία, ενώ ελάχιστες ποσότητες προήλθαν από την Ελλάδα (ποσοστό μόλις 0,0021% επί του συνόλου των εισαγόμενων ποσοτήτων).

Ειδικότερα οι εισαγόμενες ποσότητες προήλθαν σε ποσοστό 88,6% από χώρες της ΕΕ, με σημαντικότερο προμηθευτή την Ισπανία με ποσοστό 87,4% επί του συνόλου. Ακολουθεί η Τυνησία (με ποσοστό 9,5%), το Μαρόκο (1,45%), η Γαλλία (0,75%), η Ιταλία (0,42%), η Χιλή (0,26%), το Περού (0,22%), κλπ. Από την Τυνησία εισήχθησαν 7.177 τόνοι, (έναντι μηδενικών εισαγωγών το 2014), με μέση τιμή 2,84 ευρώ το κιλό.

Εγχώρια παραγωγή και αυτάρκεια
Όπως αναφέρει το Γραφείο Ο.Ε.Υ. στην ελληνική πρεσβεία της Λισσαβώνας, η Πορτογαλία είναι σχεδόν αυτάρκης σε ελαιόλαδο, ωστόσο, η παραγωγή δεν επαρκεί για την κάλυψη της εξωτερικής ζήτησης. Κατά το πρώτο 8μηνο 2015, οι πορτογαλικές εξαγωγές ελαιολάδου μειώθηκαν σε ποσότητα κατά 6%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2014, ωστόσο σε αξία οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 17%, χάρις στην αύξηση της μέσης τιμής εξαγωγής κατά 25%.

Σημειώνεται ότι η μέση τιμή εξαγωγής ελαιολάδου, η οποία ανήλθε το πρώτο 8μηνο 2015 σε 3,48€/kg, είναι κατά 19% υψηλότερη από την μέση τιμή εισαγωγής (2,92€/kg), δηλαδή η Πορτογαλία εισάγει ελαιόλαδο φθηνότερα και το εξάγει ακριβότερα. Οι πορτογαλικές εξαγωγές ελαιολάδου την εξεταζόμενη περίοδο ανήλθαν σε 70.911 τόνους, σε αξία 246,9εκ.ευρώ. Οι βασικότεροι πελάτες του πορτογαλικού ελαιολάδου (σε όρους ποσοτήτων) είναι η Ισπανία (42%), η Βραζιλία (32,5%), η Ιταλία (11%), η Γαλλία (4,6%) και η Αγκόλα (3,2%).

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελαιολάδου Πορτογαλίας, η πορτογαλική παραγωγή την ελαιοκομική χρονιά 2014/2015 μειώθηκε από 92 χιλ. τόνους σε 61χιλ.τόνους. Σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα του Συνδέσμου, προκειμένου να καλυφθεί η εξωτερική ζήτηση, οι πορτογαλικές παραγωγικές εταιρείες ανατρέχουν σε διεθνείς αγορές για την προμήθεια υψηλής ποιότητας ελαιολάδου, ώστε να διατηρήσουν το επίπεδο ποιότητας του πορτογαλικού προϊόντος, μεταξύ των καλύτερων ελαιολάδων παγκοσμίως.

Το Διεθνές Συμβούλιο ελαιολάδου εκτιμά ότι το 2015/2016 η πορτογαλική παραγωγή θα ανακάμψει και θα επανέλθει στο επίπεδο των 90χιλ. τόνων. Πέρα από την μειωμένη παραγωγή, η μείωση των εξαγόμενων ποσοτήτων ελαιολάδου οφείλεται στην οικονομική κατάσταση δυο εκ των σημαντικότερων πελατών της Πορτογαλίας, την Αγκόλα και την Βραζιλία, όπου οι εξαγόμενες ποσότητες μειώθηκαν κατά 30 και 15%, αντίστοιχα.

Πάντως, ο βαθμός αυτάρκειας της χώρας σε ελαιόλαδο ξεπερνά το 90% (στοιχεία Υπ. Γεωργίας & Αλιείας 2011), χάρις στην σημαντική τοπική παραγωγή, η οποία αποτελεί το 2,4% της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης ελαιολάδου (στοιχεία αγροτικού έτους 2012/2013). Εξάλλου, το ελαιόλαδο είναι παραδοσιακό πορτογαλικό προϊόν και από τα βασικά προϊόντα διατροφής των Πορτογάλων (με μέση ετήσια κατανάλωση ίση με 7,8 λίτρα/έτος/άτομο).

Διμερές εμπόριο ελαιολάδου Ελλάδας-Πορτογαλίας
Όσον αφορά το διμερές εμπόριο ελαιολάδου Ελλάδος-Πορτογαλίας, σημειώνεται ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια καταγράφονται κατά το πρώτο 8μηνο 2015 πορτογαλικές εισαγωγές ελαιολάδου από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, την εξεταζόμενη περίοδο η Πορτογαλία εισήγαγε από την Ελλάδα 1,6 τόνους ελαιολάδου έναντι 11,6 χιλιάδων ευρώ (ποσοστό μόλις 0,0021% επί του συνόλου των εισαγόμενων ποσοτήτων) και με μέση τιμή 7,17 ευρώ/κιλό. Κατά την ίδια περίοδο, η Ελλάδα εισήγαγε από την Πορτογαλία 24 τόνους ελαιολάδου, έναντι 83,5χιλ.ευρώ, με μέση τιμή 3,48 ευρώ/κιλό. Με άλλα λόγια, και στον βαθμό που μπορούν να συναχθούν συμπεράσματα δεδομένων των μικρών ποσοτήτων, η Ελλάδα εξάγει στην Πορτογαλία ακριβό ελαιόλαδο και προμηθεύεται φθηνότερο.

Προτάσεις προβολής ελληνικού ελαιολάδου
Όπως επισημαίνει το ελληνικό Γραφείο Ο.Ε.Υ. το ελληνικό ελαιόλαδο δεν είναι ευρέως γνωστό στην πορτογαλική αγορά. Ούτως ή άλλως οι Πορτογάλοι καταναλωτές προτιμούν το τοπικό ελαιόλαδο, το οποίο θεωρούν απαράμιλλης ποιότητας. Το ελληνικό ελαιόλαδο έλαβε κάποια προβολή στην πορτογαλική αγορά το 2012, όταν ελαιόλαδο της εταιρείας Κύκλωπας ΑΕ κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία φρουτώδους αγουρέλαιου μεσαίας έντασης στον Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου, που διοργανώνει ετησίως ο Σύνδεσμος Ελαιολάδου Πορτογαλίας.

Υπενθυμίζεται ότι εν λόγω Διαγωνισμός διοργανώνεται στην πόλη Beja της Πορτογαλίας, στο πλαίσιο της Αγροτικής Έκθεσης OVIBEJA (τέλη Απριλίου). Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τους φορείς ACOS (Aγρότες του Νότου) και Οίκος Ελαιολάδου (Ένωση Ελαιοπαραγωγών Πορτογαλίας), με την υποστήριξη του Πορτογαλικού Υπουργείου Γεωργίας και διεξάγεται ενώπιον διεθνούς κριτικής επιτροπής που αποτελείται από πιστοποιημένους από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου γευσιγνώστες ελαιολάδου, προερχόμενους από την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Χιλή, την Τυνησία, κ.α.. Παράλληλα, σημειώνεται ότι προοπτική στην πορτογαλική αγορά μπορεί να έχει και η προσφορά ελαιολάδου ιδιωτικής ετικέτας.

Σε κάθε περίπτωση, η προβολή του ελληνικού ελαιολάδου στην Πορτογαλία προϋποθέτει την ενεργό δραστηριοποίηση των ελληνικών εξαγωγικών εταιρειών, με συμμετοχή σε Διεθνείς Εκθέσεις αγροτικών προϊόντων, τροφίμων - ποτών και πραγματοποίηση αποστολών, σε επίπεδο επιχειρήσεων ή φορέων.

Σχετικά Άρθρα