Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2015 23:28

Στα 4,60 λεπτά/κιλό η πρώτη συμφωνία για το αγουρέλαιο του Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας

olive oil on branchSΕλπιδοφόρα μηνύματα φέρνει η πρώτη συμφωνία στο ξεκίνημα της η φετινή ελαιοκομική περίοδο αφού οι πρώτες πράξεις στο Αγουρέλαιο προϊδεάζουν για τιμές εκκίνησης αρκετά πάνω από τα 3 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Τον τόνο και στη φετινή ελαιοκομική περίοδο δίνει η Λακωνία και συγκεκριμένα ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Αγίων Αποστόλων, οι δηµοπρασίες του οποίου κάθε χρόνο χαρακτηρίζονται ως «βαρόµετρο» από τους παραγωγούς αλλά και τους ανθρώπους της αγοράς». Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα κάνει γνωστά στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Α.Σ., κ. Παναγιώτης Μπατζάκης τις προηγούμενες ημέρες κλείσθηκε συμφωνία για διάθεση αγουρέλαιου στην ιταλική αγορά (για το προϊόν που θα παραχθεί από τις 28 Σεπτεµβρίου έως και τις 10 Οκτωβρίου) στην τιμή των 4,60 ευρώ το κιλό.

Να σημειωθεί ότι οι ποικιλίες που παράγουν Αγουρέλαιο στην Π.Ε. Λακωνίας είναι η Αθηνοελιά. Ο κ. Παναγιώτη Μπατζάκη, πρόεδρο του Α.Σ. Αγίων Αποστόλων Λακωνίας για την φετινή ελαιοκομική χρονιά μας αναφέρει: «κλείσαμε μια συμφωνία για το Αγουρέλαιο μιας και η συγκομιδή στην περιοχή μας έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη Δευτέρα (28/9). Η συμφωνία αφορά προϊόν που θα παραχθεί στα συνεταιριστικά ελαιουργεία Βατίκων Λακωνίας το χρονικό διάστημα από τις 28 Σεπτεμβρίου έως και τις 10 Οκτωβρίου, µε τιμή στα 4,60 ευρώ το κιλό».
Kαι προσθέτει: «Από θέμα ποιότητα η παραγωγή μας αναμένεται καλή ενώ και για το θέμα των τιμών είμαι αισιόδοξος».

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας οι καλές προοπτικές για τη φετινή ελληνική ελαιοκομική χρονιά δεν περιορίζονται μόνο στην συμφωνία του Α.Σ. Αγίων Αποστόλων Λακωνίας για το αγουρέλαιο αλλά και στο γεγονός ότι αναμένεται – στις περισσότερες περιοχές - καλή παραγωγή όσον αφορά την ποσότητα. Μεγάλα προβλήματα δεν υπάρχουν από το δάκο, με εξαίρεση κάποιες περιοχές όπου υπήρξε καθυστέρηση στην έναρξη της δακοκτονίας. Οι βροχές των τελευταίων ημερών βοήθησαν στην ανάπτυξη του ελαιοκάρπου. Επίσης, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα αναμένεται να έχουμε πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδο. Αυτή την εποχή η τάση των τιμών είναι πτωτική, σε σχέση με τον Αύγουστο και τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο σε πανελλαδικό επίπεδο, οι μέσες τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου παραμένουν πάνω από 3 ευρώ το κιλό.
Παγκόσμια παραγωγή

Στα μέσα Σεπτεμβρίου το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC) ανακοίνωσε τις πρώτες προβλέψεις για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου (2015/2016). Σύμφωνα με αυτές η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να είναι υψηλότερη (πάνω από 2,5 εκατ. τόνους) σε σχέση με αυτήν του 2014/2015 (2,2 εκατ. τόνους) αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με του 2013/2014 (3,2 εκατ. τόνοι). Όσον αφορά την ισπανική παραγωγή, παρά τα προβλήματα που υπήρξαν από τις υψηλές θερμοκρασίες, αναμένεται να είναι αυξημένη σε ποσοστό 40% σε σχέση με την περσινή (θα κυμανθεί σε περίπου 1,2 εκατ. τόνους).

Σχετικά Άρθρα