
Επιστημονικά νέα (36)
Κυκλώνας ή τυφώνας (αποκαλούνται Hurricanes στον Ατλαντικό και Typhoons στον Ειρηνικό ωκεανό), ή τροπική καταιγίδα ονομάζεται ένα σύστημα θύελλας με κλειστή περιστροφική (κυκλωνική) κυκλοφορία γύρω από ένα ήρεμο κέντρο χαμηλής βαρομετρικής πίεσης, γνωστό ως «μάτι του κυκλώνα». Αυτοί δημιουργούνται αυστηρά πάνω από θερμούς ωκεανούς ή μεγάλες θάλασσες και παράγουν σφοδρές καταιγίδες με ανέμους και καταστροφικές βροχές. Οι κυκλώνες συμβαίνουν κάθε χρόνο και μπορεί την ίδια χρονική περίοδο να είναι ενεργοί περισσότεροι από έναν. Με ποία λογική όμως ονοματίζουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Να παραμείνει το ίδιο σύστημα αλλαγής της ώρας ή να καταργηθεί το σύστημα με την θερινή ώρα; Σε αυτό το βασικό ερώτημα καθώς και σε επιμέρους σχετικά ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες εώς στις 16 Αυγούστου. Το ερωτηματολόγιο αφορά και τα 28 κράτη που θα πρέπει να εφαρμόσουν μια ενιαία απόφαση για την διατήρηση ή μη της θερινής ώρας.
H παλαιοντολογική έκθεση με σπάνια απολιθώματα γιγαντιαίων θηλαστικών στη Μηλέα Γρεβενών που δημιουργήθηκε από τον ομώνυμο Δήμο, με τη συμβολή επιστημόνων του ΑΠΘ και συναδέλφων τους από την Ολλανδία ολοκληρώνεται.
Το σημείο στο οποίο βρίσκεται το μεγαλύτερο διαστημικό "νεκτροταφείο" του πλανήτη μας ονομάζεται Σημείο Νέμο, εκεί κατευθύνουν όλες οι διαστημικές υπηρεσίες κάθε είδους σκάφους ή δορυφόρο τους που έχει ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του. Είναι μια περιοχή στη μέση περίπου του νότιου Ειρηνικού όπου απέχει από την ξηρά περισσότερο από κάθε άλλο σημείο στη Γη.
Eρευνητές στις ΗΠΑ αποκάλυψαν σε ένα παλίμψηστο χειρόγραφο κείμενο ένος Έλληνα γιατρού από την αρχαιότητα, του Γαληνού. Το κείμενο ήταν κρυμμένο κάτω από ένα κείμενο με ψαλμούς (Παλιμψηστα ονομάζονται τα κείμενα που έχουν γραφτεί σε πάπυρους ή περγαμηνές και που κατόπιν επικαλύφθηκαν από άλλα κείμενα).
Το έργο που ανακαλύφθηκε είναι το "Για τα μείγματα και τις δυνάμεις των απλών φαρμάκων", που μεταφράστηκε τον 6ο αι. μ. Χ. στα συριακά. Η μετάφραση αυτή είναι η πιο πλήρης εκδοχή που έχει φθάσει ως τις μέρες μας, η οποία είχε καλυφθεί με χριστιανικούς ψαλμούς, μια πρακτική συνηθισμένη κατά τον Μεσαίωνα.
Ως μοναδικό χαρακτιρίζεται το αρχαιολογικό εύρημα που βρέθηκε στον Τάφο του "Γρύπα Πολεμιστή" το 2015 στην Πύλο. Οι Αμερικανοί αρχαιολόγοι Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι ανακάλυψαν στον τάφο του «Γρύπα Πολεμιστή» στην Πύλο ένα μικροσκοπικό αντικείμενο, μεγέθους περίπου 3,5 εκατοστών. Όπως αναφέρει χτεσινό (6/11) δημοσίευμα των New York Times, στην αρχή πίστεψαν ότι ήταν ένα είδος μεγάλης χάντρας και το έβαλαν στην άκρη για να επικεντρωθούν σε άλλα, πιο εντυπωσιακά αντικείμενα, όπως χρυσά δαχτυλίδια, τα οποία βρέθηκαν στον τάφο του 1500 π. Χ. με πλούσια κτερίσματα.
Εκδήλωση με θέμα «Ο διπλός λίθινος ληνός που εκτίθεται στο Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά», με ομιλητή τον δρ Παύλο Τριανταφυλλίδη, προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, διοργανώθηκε από την πολιτιστική εταιρεία «Αρχιπέλαγος» στο χώρο του Ελαιοτριβείου - Μουσείου Βρανά το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα. Ας σημειωθεί ότι ο ληνός (εκθλιφτήρας λαδιού) που εκτίθεται στο ελαιοτριβείο-μουσείο είναι μοναδικός διπλός ληνός που έχει βρεθεί στην Λέσβο.
Στο Προσήλιο του Δήμου Λεβαδέων, κοντά στον Ορχομενό, βρέθηκε ένας από τους μεγαλύτερους μυκηναϊκούς λαξευτούς τάφους που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, είναι ο 9ο σε μέγεθος θαλαμοειδής τάφος από ένα σύνολο 4000 που έχουν ανασκαφεί τα τελευταία 150 χρόνια.
Το Πρόγραμμα Μνημεία υπό Απειλή (ΜυΑ) είναι ένα εγχείρημα συμμετοχικής επεξεργασίας δεδομένων σχετικά με τους κινδύνους που απειλούν την αρχιτεκτονική, πολιτιστική κληρονομιά και αναζήτησης δημιουργικών τρόπων προστασίας της.
Η ιστοσελίδα όπου μπορείτε να δείτε περισσότερα http://www.mua.gr/
Περισσότερα...
Η ρύπανση από πλαστικά στην Ανταρκτική είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από ό,τι ανέμεναν οι επιστήμονες
Η Ανταρκτική θεωρούνταν σχετικά ελεύθερη από την πλαστική ρύπανση ως πρόσφατα, μέχρι που μια μελέτη από το πανεπιστήμιο της Αγγλίας Χαλ σε συνεργασία με την Βρετανική Ανταρκτική Έρευνα και το Επιστημονικό Πανεπιστήμιο του Νότιο Περού αποκάλυψε ότι τα επίπεδα μικροπλαστικών στην περιοχή είναι πέντε φορές χειρότερα από αυτά που θεωρούσαν.
Τα μικροπλαστικά είναι σωματίδια με διάμετρο μικρότερη των πέντε χιλιοστών που δημιουργούνται από μεγαλύτερα κομμάτια πλαστικού στον ωκεανό, βρίσκονται σε προϊόντα ατομικής φροντίδας πχ οδοντόκρεμα και σαμπουάν καθώς και από ίνες ρουχισμού.
Οι ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες στη χώρα μας καταγράφονται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της αυξημένης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της χρήσης smartphones με φωτογραφική μηχανή. Η διάδοση των πληροφοριών μέσω του διαδικτύου είναι πλέον ταχύτατη και οι επιστήμονες προσπαθούν να τις εκμεταλλευτούν προς όφελος της έρευνας για την κατανόηση δημιουργίας των φαινομένων και κατ'επέκταση την βελτίωση της προγνωσιμότητάς τους.
Μελέτες οι οποίες εστίασαν στα οφέλη του ελαιόλαδου στον ανθρώπινο οργανισμό διαπίστωσαν ότι η κατανάλωσή του προσφέρει σημαντική βοήθεια έναντι των καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Να σημειωθεί ότι κλινική μελέτη στην οποία είχαμε αναφερθεί πρόσφατα, και η οποία έγινε σε συνεργασία με τον διευθυντή του κέντρου ελιάς του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Dan Flynn και υλοποιήθηκε από τους Roberta R. Holt , Karan Agrawal, Selina Wang, Theresa Pedersen, Eleni Melliou, Prokopios Magiatis & John W. Newman διαπίστωσε την ευεργετική επίδραση του ελαιολάδου στην υγεία.
Για 3η συνεχόμενη χρονιά σημειώνεται νέο ρεκόρ θερμότερης χρονιάς. Όπως αναφέρει η αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) και η αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσαν πως το περασμένο έτος, το 2016, αποτέλεσε τη θερμότερη χρονιά που έχει βιώσει ο πλανήτης Γη από το έτος 1880, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των θερμοκρασιών.
Από την αρχή του 21ου αιώνα, το ετήσιο ρεκόρ παγκόσμιας θερμοκρασίας έχει σπάσει πέντε φορές (2005, 2010, 2014, 2015, και 2016).