Δευτέρα, 21 Μαϊος 2018 00:59

Η Airbnb στην Δανία θα "καρφώνει" τους ιδιοκτήτες στην εφορία

Γράφτηκε από

Η Airbnb στην Δανία σύμφωνα με μία νέα νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται, θα αναφέρει αυτόματα το εισόδημα ιδιοκτητών σπιτιού από βραχυχρόνιες μισθώσεις στις φορολογικές αρχές ώστε να εντοπίζονται οι φοροφυγάδες που νοικιάζουν μέσω της πλατφόρμα της.
Ο υπουργός Οικονομικών της Δανίας, δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί τις υπηρεσίες σας αυτές της Airbnb αλλά οι φόροι πρέπει να πληρώνονται.

Αυτή είναι μία ακόμη κίνηση σε συνέχεια της προσπάθειας αρκετών κρατών να θέσουν υπό έλεγχο την αποφυγή φόρων μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας.
Παράλληλα, η Airbnb κατηγορείται ότι αυξάνει τις τιμές των ακινήτων σε μεγάλες πόλεις, αλλά και ότι «κλέβει» πελατεία από τουριστικές επιχειρήσεις.
Η νέα νομοθεσία στη Δανία περιλαμβάνει ακόμη και περιορισμό των ημερών που μπορεί να νοικιάσει κάποιος την ιδιοκτησία του στις 70.
Η Airbnb είχε περίπου 30.000 σπίτια και δωμάτια προς ενοικίαση στη Δανία το 2017 και περισσότερους από 900.000 επισκέπτες. Κατά μέσο όρο ένας ιδιοκτήτης κέρδισε μέσω της Airbnbn περίπου 2.000 ευρώ για 23 νύχτες το χρόνο.
Από την ίδια την εταιρεία εκφράζεται ικανοποίηση για τις νέες ρυθμίσεις στη Δανία με τον Πάτρικ Ρόμπινσον, επικεφαλής του τμήματος της Airbnb στην Ευρώπη, να σημειώνει ότι πρόκειται για «προοδευτική κίνηση που είναι παράδειγμα για όλο τον κόσμο και δείχνει πόσα θετικά αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν όταν η Airbnb εργάζεται μαζί με τους νομοθέτες για να γίνουν οι πόλεις καλύτερα μέρη να ζήσει κανείς, να εργαστεί και να επισκεφθεί».