Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015 15:15

Επτά σοφοί της Κοσμολογίας τον Οκτώβριο στην Ελλάδα, σε Αθήνα και Μεσσηνία. Κύριο

Γράφτηκε από

7wisemen2015

Τρείς κάτοχοι του βραβείου Nobel στη Φυσική και τέσσερις κορυφαίοι επιστήμονες, έρχονται στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στο 2ο Συμπόσιο των 7 Σοφών με θέμα την Κοσμολογία, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στην Αρχαία Μεσσήνη - Costa Navarino Resort, από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου 2015.

Κεντρικός τίτλος του Συμποσίου είναι:

‘’Από πού προήλθαμε;’’

‘’ Πώς ξεκίνησε το Σύμπαν;’’

‘’Ποιό είναι το μέλλον του Κόσμου;’’

Τη πρώτη ημέρας του Συμποσίου – Παρασκευή 2 Οκτωβρίου- θα διεξαχθεί η επιστημονική ημερίδα, ενώ το βράδυ θα γίνει η επίσημη τελετή βράβευσης των 7 Σοφών ,την οποία θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου, οι επτά σοφοί θα συμμετάσχουν σε μία συζύτηση με το κοινό για περισσότερα γενικά θέματα.

Η εκδήλωση αυτή, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του Μεγάρου – Megaron Plus .

Τα βραβεία θ’ απονεμηθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται το Συμπόσιο.

Οι Επτά ‘’Σοφοί’’ της Κοσμολογίας είναι :

CRONIN James
James Cronin, Nobel Laureate in Physics 1980 - University of Chicago.

EFSTRATIOU George
George Efstathiou, FRS Professor, University of Cambridge Director, Kavli Institute for Cosmology

GROSS David
David Gross, Nobel Laureate 2004 in Physics - Kavli Institute for Theoretical Physics, University of California, Santa Barbara.

Penrose Roger
Sir Robert Penrose - University of Oxford

SMOOT George
George F. Smoot, Nobel Laureate 2006 in Physics - University of California, Berkeley and CNRS, France.

STAROBINSKI Alexei
Alexei Starobinski - Kavli Prize 2014 - Russian Academy of Sciences, Moscow.

VENEZIANO Gabriele
Gabriele Veneziano - Chair of Elementary Particles, Gravitation and Cosmology, Collège de France, Paris.

Ενόψει της διοργάνωσης, ο Σταμάτης Κριμιζής, Πρόεδρος του Συμποσίου - Ακαδημαϊκός καθηγητής Αστροφυσικής , τόνισε : ‘’ Το υπαρξιακό ερώτημα του ‘’Πώς ξεκίνησε το Σύμπαν’’ είναι παλαιό όσο το ανθρώπινο γένος και το είδος μας δεν έπαψε ποτέ ν’ αναζητά απαντήσεις. Και όπως όλοι γνωρίζουμε… η σωστή απάντηση εξακολουθεί να μας διαφεύγει .

Το πρόγραμμα του Συμποσίου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου, έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να συμμετέχουν επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές σε όλα τα επίπεδα, καθώς και το ευρύτερο κοινό. Θα προσπαθήσει να το επιτύχει, με διαδικτυακή αναμετάδοση (web-casting), όπως επίσης και με τη βοήθεια ενός παγκόσμιου δικτύου συμμετεχόντων από θεσμούς σε άλλες χώρες ’’.

Mε αφορμή το Συμπόσιο, ο Επίτιμος Διευθυντής του Ιδρύματος Ευγενίδειου Πλανητάριου, Διονύσιος Σιμόπουλος , υπογράμμισε: ‘’ Η γέννηση και η εξέλιξη του Σύμπαντος, η ηλικία του οποίου υπολογίζεται στα 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια, είναι η βάση της σύγχρονης επιστήμης της Κοσμολογίας, ενώ ακόμη διερευνάται η ιστορία, η μορφή, η δομή και η μελλοντική του εξέλιξη’’.

Ο εμπνευστής του συνολικού εγχειρήματος και πρόεδρος του 1ου Συμποσίου των 7 Σοφών του Κόσμου στην Καρδιοχειρουργική, Δρ. Χρήστος Λόλας, μίλησε για την αναβίωση του θεσμού του Συμποσίου των 7 Σοφών : ‘’ Εδώ και μερικές δεκαετίες διανύουμε την εποχή του διαδικτύου και αντιμετωπίζουμε μια μαζική υπερπληροφόρηση και ταυτόχρονα μια σύγχυση. Χρειάζεται να επανέλθουμε στον Άνθρωπο, και στη Σοφία του, αποτελώντας τον βασικότερο λόγο για τον οποίο επιβάλλεται η αναβίωση του ‘’Συμποσίου των 7 Σοφών’’.

Το Συμπόσιο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκοπίου Παυλόπουλου.

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του συμποσίου http://www.7wisemensymp.org