Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 21 Απριλίου 2015 15:31

Η Νορβηγία σταματάει την αναμετάδοση στις ραδιοφωνικές συχνότητες των FM Κύριο

Γράφτηκε από

Norway Kill FmRadio

Η Νορβηγία πρόκειται να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο η οποία θα καταργήσει τη ραδιοφωνική μετάδοση στα FM, από το 2017, προς όφελος της μετάβασης των ραδιοφωνικών σταθμών στη ψηφιακή εποχή και στην μετάπτωση όλων των σταθμών στο Digital Audio Broadcast (DAB) πρότυπο.

Το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας, ανακοίνωσε ότι η διαδικασία μετάβασης θα ξεκινήσει από τις 11 Ιανουαρίου του 2017, αρχικά από το Nordland και θα ολοκληρωθεί στις 13 Δεκέμβριού του ίδιου έτους στις περιοχές Troms και Finnmark.

Η Νορβηγία διαθέτει μόλις 5 ραδιοφωνικούς σταθμούς οι οποίοι εκπέμπουν στα FM, αλλά και 22 ραδιοφωνικούς σταθμούς που εκπέμπουν ήδη στο πρότυπο DAB (digital audio broadcasting). Σύμφωνα με έρευνα, το 55% των Νορβηγικών νοικοκυριών έχουν στην κατοχή τους κάποιο DAB ραδιόφωνο όμως το ίδιο δεν ισχύει για τα αυτοκίνητα όπου το ποσοστό εκεί είναι μόλις 20%.

Πολλές άλλες χώρες αναμένεται να ακολουθήσουν τα βήματα της Νορβηγίας τα επόμενα χρόνια. Στη χώρα μας αν και έχουν υπάρξει σχετικές συζητήσεις εδώ και αρκετά χρόνια, εντούτοις δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη.

Η αλλαγή σε DAB έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως καλύτερη ποιότητα ήχου και περισσότερες επιπλέον δυνατότητες από την μετάδοση μέσω FM, ενώ το κόστος αναμετάδοσης είναι 8 φορές μικρότερο σε σχέση με αυτό.

Επιπλέον το DAB δίνει την δυνατότητα εκπομπής περισσοτέρων σταθμών ταυτόχρονα και το φάσμα που θα απελευθερωθεί μπορεί να αξιοιποιηθεί για άλλες υπηρεσίες. Πλεονεκτεί έναντι των FM σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, διότι είναι λιγότερο ευάλωτο σε αποτυχία μετάδοσης και λήψης σήματος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται σε υπόγεια.

http://www.neowin.net/