Τρίτη, 21 Απριλίου 2015 10:35

Στην αγορά των κινητών τηλεφώνων ετοιμάζεται να επιστρέψει η Nokia το 2016

Γράφτηκε από

Σύμφωνα με πληροφορίες του Re/code, η Nokia ετοιμάζεται να ξαναδοκιμάσει την τύχη της στην αγορά των κινητών τηλεφώνων.
Στα πλαίσια της συμφωνίας αγοράς του τμήματος κινητών συσκευών από την Microsoft το 2013, η Nokia δεσμεύτηκε να μην κυκλοφορήσει κανένα smartphone με την επωνυμία της ως τα τέλη του 2015.

Με την ημερομηνία αυτή να πλησιάζει, φαίνεται πως η Nokia είναι αποφασισμένη να επιστρέψει.
Έχει αρχίσει ήδη να στελεχώνει το τμήμα Nokia Technologies, το ένα από τα τρία τμήματα που παρέμειναν στην εταιρεία μετά την εξαγορά του τμήματος φορητών συσκευών από την Microsoft (μαζί με τα τμήματα χαρτογράφησης και τηλεπικοινωνιακών υποδομών που πρόσφατα συγχωνεύτηκε με την Alcatel-Lucent).

Σύμφωνα με αναφορές από δύο πηγές που είναι σε γνώση των σχεδίων της Nokia, αυτή θα επανέλθει στην αγορά των smartphones και έχει μεγάλα σχέδια για την εξέλιξη τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας.

Εφτιαξε τον εξαιρετικό Android Z Launcher και "δάνεισε" το όνομα της στην Foxconn για το εντυπωσιακό Nokia N1 tablet που κυκλοφόρησε στην Κίνα. Κάτι ανάλογο φαίνεται πως θα συμβεί και τώρα, αφού δεν είναι στα σχέδια η δημιουργία μεγάλων γραμμών παραγωγής, αλλά θα μεταπωλούνται η ονομασία Nokia και ο σχεδιασμός των συσκευών σε τρίτους κατασκευαστές.

nokia 1 tablet concept

Σύμφωνα με το Re/code ακόμα και αν η Nokia εισέλθει στην αγορά των smartphones, δεν θα πρέπει να περιμένουμε την έναρξη μίας τεράστιας κατασκευαστικής επιχείρησης. Η εταιρεία μόλις πούλησε την επιχείρηση στην Microsoft και δεν ανυπομονεί να την αντικαταστήσει με μία παρόμοια. Έτσι, το παράδειγμα το N1 μπορεί να λειτουργήσει ως μοντέλο για αυτό που ελπίζει να κάνει η εταιρεία μελλοντικά: Να σχεδιάζει ωραία προϊόντα, τα οποία αργότερα θα αδειοδοτεί σε τρίτους για να τα κατασκευάσουν μαζί με το brand της Nokia, και οι οποίοι θα αναλάβουν την διανομή καθώς και την πώληση. Η τακτική μοιάζει με αυτή που ακολούθησαν οι Kodak και Polaroid, μετά την χρεωκοπία τους. Τέτοιες κινήσεις βεβαίως μειώνουν σημαντικά τα έξοδα, αλλά η εταιρεία δεν θα έχει τον έλεγχο, σε περίπτωση επιτυχίας ενός προϊόντος.

Η Nokia λέει ότι είναι “business as usual” στον απόηχο της συμφωνίας με την Alcatel-Lucent και πως θα “εστιάσει ξεκάθαρα στην επώαση νέων τεχνολογιών που θα διαμοιραστεί μέσω ενός ενεργού προγράμματος αδειοδότησης”. Όσο για τα μελλοντικά της σχέδια, η Nokia υποσχέθηκε ότι θα “επεκταθεί σε νέες περιοχές με έμφαση στις ανθρώπινες δυνατότητες στον συνδεδεμένο κόσμο”.